Zwangerschap

Zwangerschap en bevalling zijn heel bijzonder in het leven van een vrouw. Tijdens de zwangerschap verandert er veel, zowel lichamelijk als psychisch.

Naast blijdschap kennen de meeste vrouwen echter ook momenten van onzekerheid en kwetsbaarheid. Ook kan men last hebben van allerlei kleine en grote kwaaltjes. Voorbeelden hiervan zijn misselijkheid, zwangerschapsbraken, vermoeidheid, zware benen, onzekerheid, jezelf labiel voelen, bekkeninstabiliteit, enzovoort. Voor een deel horen deze klachten gewoon bij de zwangerschap. Shiatsu helpt ze te accepteren en te verlichten.

shiatsu_zwanger_1shiatsu_zwanger_2shiatsu_zwanger_3
Het is dan ook belangrijk om tijdens de zwangerschap de tijd te nemen om te wennen aan je veranderende lichaam en je veranderende leven, om een nieuwe balans te zoeken. Het is als het herontdekken van jezelf!
In  verbinding gaan met je kindje, de moeder in jezelf ontdekken en dit  bewust een plaats geven in je leven, zijn voor mij heerlijk om telkens weer mee te mogen begeleiden.

Shiatsu is weldadig voor lichaam en geest. Door de behandeling voel je een diepe ontspanning en kunnen klachten verminderen/verdwijnen. Het helpt je contact te maken met je veranderende lichaam en vertrouwen te voelen in de processen die zich daar afspelen. Als je regelmatig een Shiatsu behandeling ondergaat, leer je beter te ontspannen en dat is van belang voor een prettige zwangerschap en een goede, soepele bevalling.

Verder wordt er veel met de ademhaling, het loslaatprocas en juiste focus geoefend om er achter te komen welke oefeningen en houdingen  de beste  voor je zijn, om de weeen meer ontspannen op te kunnen vangen.

Na de bevalling is Shiatsu ideaal ter bevordering van het herstel van het lichaam en als stimulans en ondersteuning bij de borstvoeding.
Ook  voor gespannen babies kan het rebalanceren van de energie heel behulpzaam zijn.
Gewoonlijk wordt een kind tussen 37 en 42 weken zwangerschap geboren. Shiatsu is een ideale ondersteuning en begeleiding naar de bevalling toe. Het helpt je om met vertrouwen en goed voorbereid de bevalling tegemoet te gaan. Ook als je voorbij de uitgerekende datum gaat, kan Shiatsu helpen om de weeën alsnog op een natuurlijke manier op te wekken.
Zelfs bij stuitligging kunnen bepaalde punten gestimuleerd en aangeleerd worden om de baby aan te bieden spontaan te draaien.
Ook aan de toekomstige papa worden punten en gerichte massage aangeleerd waardoor hij nuttig werk kan verrichten, op momenten waar hij zich anders eerder toeschouwer zou gevoeld hebben.